V-MB Glasmachines

Slijpschijven


Voor het slijpen maken wij gebruik van magnetische slijpschijven.
Er zijn vele types op de markt en de kwaliteit en prijs gaan van laag naar hoog.
De prijs en kwaliteit zijn afhankelijk van materiaal, ondergrond en levensduur.
middels de bij de machine meegeleverde centreerpin zijn ze eenvoudig en nauwkeurig te plaatsen.
Wat misschien niet direct voor de hand ligt is de kwaliteit van het water. Hoe zachter het water hoe beter, hoe harder het water hoe "slechter".
De kalk in het water kan zich afzetten op de diamant en hoe fijner de korrel van de schijf des te makkelijker kan de kalk invloed hebben op het slijpbeeld.
 
V-MB heeft drie soorten magnetische slijpschijven:
 
Silicium Carbid schijven :
de ondergrond is papier waar Silicium carbid op gestrooid is, vergelijkbaar met een goede schuurpapier voor hout, de levensduur is relatief laag. Als je niet zo vaak wilt slijpen is dit een goede instapper. Ze zijn zwart van kleur.
Deze schijven hebben de volgende korrels: 60, 80, 100, 120, 220, 400, 600 en 800
Rond 304 mm met een gat van 16 mm in het midden
 
"Enige foto's toevoegen"
 
SDA Diamant schijven:
Het diamantstrooisel is gezet in een kunststof gebonden ondergrond. De levensduur van deze schijven ligt beduidend hoger dan Silicium Carbid schijven. De prijs is dan ook hoger. Ook is er een verschil in de snelheid van afname van het te slijpen object. De kleur is divers en afhankelijk van de korrelgrootte.
De volgende korrels zijn leverbaar: Groen 60, Zwart 120, Rood 200, Geel 400, Wit 800,
Blauw 1500 en Oranje 3000.
Rond 304 mm met een gat van 16 mm in het midden 
 
 
"Enige foto's toevoegen"
 
Diamant schijven:
Dit zijn diamant gezette schijven in specifieke patronen in een metaalgebonden ondergrond  voor een betere afname en wegloop van water en slijpsel. Dit is eigenlijk weer een stapje hoger in kwaliteit en prijs. De afname snelheid is dan ook weer hoger.
We hebben Quadroflex schijven voor de grovere korrels en de Telum schijven voor de fijnere korrels.
 
De kleur is divers en afhankelijk van de korrelgrootte.
de volgende korrels zijn leverbaar: Groen 60, Zwart 120, Rood 200, Bruin 400, Geel 500,
Blauw 1500 en Oranje 3000.
Rond 304 mm met een gat van 16 mm in het midden

 
  Korrel 60                             Korrel 120                         Korrel 200                         Korrel 400                   


Korrel 500                           Korrel 1500                           Korrel 3000
Welke schijf je ook kiest het is belangrijk om je schijf goed te gebruiken en te onderhouden.
 Goed gebruiken:
 
Het is belangrijk om de diamant ook te laten werken, dit betekent dat de schijf een behoorlijke snelheid nodig heeft (liefst boven stand zeven) en dat je het object goed vast hebt en druk geeft.
Verder is het belangrijk om de hele schijf te gebruiken.
Denk aan de klok en je slijpt rechtsom dan gebruik je de zone tussen 6 en 9 uur en wel vanaf de buitenrand tot in het midden. Linksom draaien dan zit je tussen 3 en 6 uur.
Hierdoor slijt de schijf evenwichtig en krijg je geen sleuven in de schijf.
 
Als je altijd zeg rechtsom werkt dan gaan de diamanten een kant op staan. Wanneer je niks doet dan komt het moment snel dat de schijf niet meer afneemt. Om dit tegen te gaan laat je de schijf linksom draaien en neem je af en toe een stuk glas en met flink wat druk ga je van buiten af naar het midden van de schijf om de diamanten te breken. Hierdoor gaan ze weer "recht" staan en slijpt het weer perfect. Door deze handeling af en toe te doen kun je de levensduur van de schijf verdrievoudigen.
 
Goed onderhouden:
 
Om langer plezier te hebben van je slijpschijven, het is tenslotte een investering, moet je de slijpschijven ook goed onderhouden.
Wat verstaan we hieronder. Als je klaar bent met een slijpschijf dan en je laat hem opdrogen zul je een witte waas en of witte ophopingen zien op de schijf. Dit is niets anders dan slijpsel van het glas en poeder van de diamant. Wanneer je dit laat zitten wordt het hard en verstoord het je slijpproces. Om dit op te lossen laat je de schijf langzaam draaien en vanuit het midden met een harde borstel (nagelborstel bijv.) verwijder je het slijpsel naar de buitenkant en tenslotte van de schijf. Het is natuurlijk evident dat het water schoon moet zijn. Gebruik je het recyclesysteem dan moet je het water verschonen in beide bakken en de leidingen goed doorspoelen totdat het water helder is.
Dit is nogal tijdrovend en je kunt dan ook het beste met vers water werken, bijkomend voordeel is dat de schijven op zich al schoner blijven.
Verder is het belangrijk dat je de magnetische zijde goed droog maakt voor je ze opbergt. Dit voorkomt corrosie aan deze zijde.
Laat nooit een schijf op de machine liggen na gebruik. Ten eerste omdat er water tussen blijft en geeft dan corrosie of de magneet laag wordt aangetast. Ten tweede dat er geen vuiligheid of nog erger op de slijpschijf kan komen.